De Groente: Prei

Omstreeks 2100 v. Chr. kende men prei al. De Sumerische Heerser Urnammu liet prei in de tuin van Ur telen. De Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen wisten in de oudheid prei al te waarderen als groente, van waaruit het over heel Europa werd verspreid. Prei diende o. a. als voedsel voor de pyramidebouwers in het oude Egypte.Vanwege de aanwezige mosterdolie in prei vond de Romeinse keizer Nero prei erg lekker. Hij stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend.


Prei is vrij makkelijk te telen en is op veel manieren te bereiden. Dit jaar (2013) teel ik 2 soorten prei, de Crarentan 2 (Dit is een populair, betrouwbaar en verfijnd Italiaans ras met een heerlijke smaak. Caretan 2 heeft grote, zachte en dikke stengels met blauw-groen loof. Dit sterke en snel groeiende ras kan vanaf oktober tot eind januari worden geoost. Is goed bestand tegen kou.) en Authum Mammoth (Met dikke stevige stelen. Stelen blijven perfect gedurende de winter tot aan oogst.).

Prei kweek ik op vanuit zaad. Dat zaad zaai ik in een flinke, niet zo diepe, bak(is een oude kattenbak). De prei blijft daar staan tot ze zo'n 10cm hoog is.
8 juni 2013, Prei van het soort Carentan. Klaar om verpot te worden. Deze plantjes zijn 13 april gezaaid, dus nu bijna 2 maanden oud.
Zodra de prei groot genoeg is (+/-10cm) haal ik voorzichtig een kluit uit de bak en spoel het schoon zodat de aarde er vanaf spoelt en alleen de wortels over blijven.
De plantjes schoon spoelen.
Nu moeten de plantjes, zowel van boven als van onder, wat ingekort worden. De wortel knip je af tot er nog zo'n 1,5 a 2 cm over is. Ook van de bovenkant knip je een stuk af.
Daarna neem ik een diepere bak met potgrond. In de grond maak ik vingerbrede gaatjes, zo'n 3-4cm diep. In elk gaatje komt 1 preiplantje.
Vul de gaatjes niet op maar geef overvloedig water (zorg wel dat het water kan weglopen door gaatjes in de bodem). De plantgaten 
lopen dan vanzelf vol met grond.
In elk gaatje komt een plantje.
Na zo'n twee maanden heb je plantjes die al echt op prei beginnen te lijken. Nu is het tijd om ze in de volle grond uit te planten.
Maak de grond los en trek de prei'tjes voorzichtig uit de grond. Ook nu weer schoonspoelen. De wortels afknippen op zo'n 2cm en ook van de bovenkant een stuk afknippen.
Wat diepere plantgaten maken zodat de prei lekker diep komt te staan. Daardoor krijg een langere witte schacht, het deel van de plant waar we het voor doen.
Ingekorte Prei, klaar om de grond in te gaan.
Ook nu het plantgat niet dicht maken maar weer vol laten lopen met water.

Nu nog enkele maanden wachten, dan kan de prei geoogst worden.

Tenslotte nog een folder over veel voorkomende ziektes bij prei, gelukkig heb ik er zelf nog nooit mee te maken gehad, maar je weet maar nooit.
Plantgat vol met water.
De prei is gegroeid en klaar om weer verpot te worden.
8 juni 2013, hier blijven ze staan tot ze geoogst worden.