Dit jaar (2013) ga ik de volgende aardappels poten:

Eigenheimers:  *Kruimig* (1kg = 13 stuks)Eigenheimer is een vrij vroege, vrij bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal, onregelmatig gevormd, middendiepogig, heeft een lichtgele schil, bij de top paars gekleurd en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Een aardappel met de beste kwaliteit, een zeer goede smaak en zuiver van kleur, valt gemakkelijk uit elkaar. Uitstekend geschikt om een mooie en heerlijke puree/stamppot te maken. Verder geschikt voor koken, soufflé en soep. Vanwege de diepe ogen (pitten) geen gemakkelijke aardappel om te schillen. Voor de echte aardappelliefhebber, zelfs na meer dan een eeuw, een topper. Beschikbaar van jan tot april en van aug tot dec.


Diamant: *Iets Kruimig*  (1,2kg = 13 stuks)  Nieuwe aardappelen (o.a. Alpha en Diamant) zijn in Nederland van maart tot eind juni verkrijgbaar. Ze worden geïmporteerd uit landen rond de Middellandse Zee. Nieuwe aardappelen zijn bijna altijd vast en zijn dus makkelijk te koken, te bakken of in salades te gebruiken.

Gourmandine: *Vast* (10 stuks) Geteeld in Frankrijk, België of Nederland, steeds weer ligt de smaakbeleving op een hoog niveau.
De aardappel absorbeert de aroma’s van de bereidingen, zonder zijn eigen smaak te verliezen.
Deze vrij vastkokende aardappel heeft een gave huid en behoudt ook bij bewaring z’n lichtgele kleur. De GOURMANDINE heeft een mooie gele vleeskleur en is in de bereiding zeer veelzijdig.
De bijzondere kwaliteiten van het culinaire ras zijn niet onopgemerkt gebleven, want na eerdere bekroningen in 2009 en 2012 heeft de GOURMANDINE wederom de prestigieuze Franse consumentenprijs ‘Saveur de l’Année’, oftewel ‘Smaak van het Jaar’ gewonnen.

Cerisa: *Vast*  (1,5kg = 18 stuks) Deze culinaire aardappel is bijzonder rijk aan smaak. Op het bord onderscheidt deze aardappel zich door haar fraaie dieprode schil en haar prachtige gele vleeskleur. Bij het koken neemt ze weinig vocht op. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor gebruik in overschotels, salades of raclette. Geschikt om (in de schil) te koken, te bakken of te stomen.

Cherie: *Vast* (18 stuks) Cherie aardappelen zijn lang en ovaal. De aardappel heeft een rode schil en roze aderen. Deze aardappel heeft een fijne structuur en hoeft niet te worden geschild.

    10 maart 2013 Een moment voor ze de grond in gingen.


Nicola Krieltjes: *Vast* (26 stuks) Gele, lange ovale vastkokende aardappel die na het koken geel van kleur wordt. De Nikola blijft heel tijdens het koken en heeft een volle smaak en is het hele jaar verkrijgbaar

Koopmans Blauwe: *Vast* (25 stuks) Overgebleven van de oogst van vorig jaar. Koopmans Blauwe is een exclusieve, middenvroege consumptieaardappel met een zeer goede smaak. Hij vormt een groot aantal knollen met een specifieke donker blauwe schil. Het geeft tamelijk kleine rond tot rond-ovale paarsblauwe knollen. Het vruchtvlees is lichtgeel en bloemig (melig) van structuur. Zeer goede romige smaak. Heeft een lange kiemrust, is daardoor lang te bewaren.
1 april 2013, de aardappels wachten op warmer weer, tot die tijd zal er niets boven de grond komen. Die witte kleur komt door de kali die ik de al gestrooid heb.

8 juni 2013, de Koopmans Blauwe staan er
nu mooi bij.

De Groente: AARDAPPELS

Dit jaar (2014) ga ik de volgende aardappels poten:
Ratte, uit Frankrijk.
Diamant, uit Cyprus
Gourmandine, uit Nederland
Opperdoezer Ronde, uit Nederland
Truffe de Chine, uit Nederland
Cerise, uit Nederland en Diamant uit Cyprus