- Kweek je je tomaten in de kas, aai ze dan over de blaadjes. Zo denkt de plant dat er wind staat en maakt steviger wortels aan.

Tips en trucs.

Hier kun je diverse tips en trucs voor je moestuin vinden. Deze tips ben ik ergens tegen gekomen of zijn uit eigen ervaring.Bij welke temperatuur ontkiemen groentezaden ??

Hier kun je vinden wat de beste temperatuur is om groentezaden te laten ontkiemen.De Composthoop, wat mag er wel en wat mag er niet op??

De Vlaco (Vlaamse Compostorganisatie) heeft een mooie brochure gemaakt, waar je precies in kunt vinden wat je wel en niet kunt/mag composteren.
Een eenvoudige groeilamp maken
De zaailat
Stellage voor Bato bakken
Onkruid onder controle houden.

T/m afgelopen jaar had ik te kampen met een enorme hoeveelheid onkruid in m'n moestuin. Vooral Kweekgras en Heermoes bevolkten m'n stukje grond. Ik heb van alles geprobeerd om het weg te krijgen maar tot nu toe wilde dat nooit lukken. Ja, met veel vergif zou het waarschijnlijk wel lukken maar dat wil ik nou net niet in m'n moestuin gebruiken.
Vorig jaar besloot ik het anders aan te pakken. Op m'n werk werden eind vorig jaar zo'n 250 nieuwe pc's geleverd, allemaal verpakt in een mooie kartonnen doos. Ik heb al die dozen mee naar huis genomen en vrijwel de hele moestuin hiermee bedekt. Na een paar flinke regenbuien werden de dozen flexibeler en sloten ze grond mooi af en begon het onkruid te verstikken. Deze dozen hebben er vanaf september gelegen. Begin dit jaar heb ik toen 10m3 stalmest laten komen en deze in een dikke laag over het karton verspreid. Dit heb ik zo'n 2 a 3 maanden laten liggen. De dozen waren toen voor een groot deel al vergaan en het deel dat er nog was, was erg zacht geworden. Tegen alle adviezen in heb ik toen een tuinfrees gekocht. Het werd een 2e hands Stiga met een 5pk motor.
Iedereen roept altijd dat je kweekgras en andere wortelgewassen niet moet frezen omdat de wortels in stukken gehakt worden en die allemaal weer als nieuw plantje uitlopen. Dat klopt inderdaad. Maar door het frezen kreeg ik een mooie luchtige losse grond. Het kweekgras dat begon uit te lopen kon ik makkelijk verwijderen door er voorzichtig aan te trekken. De wortel kwam dan makkelijk mee naar boven. Het is even wat werk, maar als je het regelmatig doet valt het wel mee.
In ieder geval heb ik nu een moestuin waar je de groente weer kunt zien, vorig jaar was dat wel anders. Het plan is nu om zodra er een plantvak vrij komt, deze meteen weer te frezen voordat het volgende gewas er op komt te staan.

Zo zie je maar, soms is tegen alle adviezen in gaan niet zo'n slecht idee.

De Stiga JB-931