Wil je zien wat ik dit jaar allemaal heb gezaaid?? Kijk dan in mijn zaaitabel 2013
Februari 2014
Zondag 19 januari

Het seizoen 2014 is weer begonnen. Het begon dit jaar allemaal wat minder. Twee flinke stormen zorgden er voor dat het dak van mijn kas scheurde en er verschillende onderdelen afbraken. Gisteren heb ik het gescheurde plastic vervangen door een mooi nieuw stuk. Als het goed is kan het nu weer een paar jaar tegen.

Verder heb ik een paar weken geleden bezoek gehad van een buizerd. Toen ik bij mijn kippen kwam zag ik het
al vanaf een afstand. Een enorme hoeveelheid veren en er tussen in nog een stuk aangevreten kip.

Toen ik door de ren liep om de overige kippen te tellen zoefde er opeens een buizerd voorbij. Die Buizerd was
door een gat in het net naar binnen gekomen maar kon er niet meer uitkomen. Wat een grote vogel is dat zeg.
Wel mooi om van zo dichtbij te zien maar daar dacht de Buizerd duidelijk anders over.
Gelukkig kreeg ik 'm snel de ren uit door de deur open te zetten en 'm dan op te jagen. Met z'n enorme vleugels
ging hij er toen snel vandoor.

Inmiddels heb ik de gaten in het net dicht gemaakt dus hopelijk komt hij er nu niet meer bij.

Dan het overige nieuws. Gisteren de eerste plantjes gezaaid van dit jaar !!!
Prei, Pepers en Paprika's. De Prei staat in de koude kas maar de Peper en Paprika's blijven lekker warm binnen
staan.
Buizerd zoekend naar een kippetje
Restanten van het dak.
Een kas zonder dak...
De knoflook doet het nog goed...
Ik heb de volgende pepers, paprika, ui en prei gezaaid:

Peper Devils Tongue Yellow, Peper Yatsufusa, Peper Heatwave, Peper Peru Scarlet Lantern, Peper Serrano Tampiquero, Peper Bonda Ma Jacques, Peper Pimiento del Piquillo, Peper True Jamaican Scotch Bonnet,

Paprika Spanish Sweet, Paprika Mini Bell Red, Paprika Chocolate Bell, Paprika Lila Purpur, Paprika 5 colours, Paprika Dulce Italiano, Paprika Morron de Conserva 2, Paprika Apple Bell, Paprika Mix, Paprika Rood,

Prei Autumn Mammoth, Prei Mammoth Pot,

Ui Spring Guardsman
Zondag 26 januari

Gisteren weer bezoek van een buizerd gehad. Ik dacht dat alle gaten in het net gerepareerd waren, dus niet. Er was nog één gat in een verre hoek en daar is weer door naar binnen gekomen. Deze keer één slachtoffer, één van m'n beste leghennen :-(
Dit gat is nu ook gerepareerd, dus nou zou dat beest niet meer naar binnen moeten kunnen komen.... afwachten maar.. Ik heb nu nog maar 5 kippen over, hopelijk gaan ze in het voorjaar meteen broeden.

Gisteren is ook het eerste peperzaadje uitgekomen, het is de Peper Yatsufusa. Hij heeft er 6 dagen over gedaan om boven de grond te komen.
Vandaag heb ik de Peul Ezetha's Blauwschok gezaaid, in potjes. Deze blijft binnen staan totdat hij in de volle grond kan.
Peper Yatsufusa, 1 dag oud
Woensdag 5 februari

Nu zat het net van de kippenren eindelijk goed vast. Kom ik van de week weer kijken... Alle kippen verdwenen, alleen lag alles vol veren en zo hier en daar lag een vleugel. Deze keer is het een vos geweest, deze had zich onder het gaas doorgewerkt en alle kippen (5 stuks) meegenomen.
Tja, zo heb je een hoop gekakel en zo is het doodstil. Nu is het zaak om de ren vosveilig te maken, dus de hele omheining ingraven en tegels er langs leggen. Mooie klus voor de komende tijd. Zodra dat allemaal in orde is kan ik weer kippen gaan aanschaffen.
Januari 2014
De vermoedelijke dader van de kippenroof.


Verder gaat het allemaal goed in de moestuin. Deze week zijn de net uitgekomen capucijners van de zolder naar de koude kas gegaan. De pepers en paprika's zijn nu ook aan het uitlopen.
De Action heeft nu weer goedkope zaden in de aanbieding. Voor 0,79 cent krijg je een set kruiden of moestuingroenten. 'Voor die prijs kun je dat toch niet laten liggen??
De pepers en paprika's komen boven de grond.
De 0,79 cent aanbieding van de Action
Maart 2014
Zondag 2 maart

Het is tijd om het dagboek weer eens bij te werken. Het is nu volop voorjaar, zowel buiten als in m'n hoofd. Ik ben zwaar aan het zaaien gegaan en de zolder staat vol met potjes en trays. Wat staat er nu zoal... Pepers en Paprika stonden er al (zie onder). Nu zijn daar de tomaten bij gekomen, en wel de volgende soorten:

Tomaat Cerise (Kers)
Tomaat Fence Row Cherry
Tomaat Geel Peertje
Tomaat Gogoshari Striped
Tomaat Golden Cherry (Kers)
Tomaat Golden Egg
Tomaat Millefleur (Kers)
Tomaat Minibel
Tomaat New Yorker (Struik)
Tomaat Orange Banana
Tomaat Pineapple Fog
Tomaat Roma
Tomaat Sacharnaja Sliwa Krasnaja
Tomaat Saint-Pierre
Tomaat Sweet Million
Tomaat Yellow Taxi (Struik)

Verder staan er nog Rode, Witte en Savooiekool. De Spitskool is al richting moestuin vertrokken. Een paar staan er in de volle grond onder een cloche en de rest staat nog in de kas.
Inmiddels heb ik zo'n 500 uien in de tuin gepoot. Die liggen nu onder vliesdoek zodat de volgens de uien niet uit de grond trekken. Ja dat doen ze al heb ik geen idee waarom. Ze trekken ze er uit en laten ze dan liggen.
De uien onder hun vliesdoekje
De eerste Peulen van dit jaar, type "Norli"
Ik heb al wat Peulen in de volle grond gezet. Als het weer zo blijft hebben we dit jaar een vroege oogst. Mocht het toch nog hard gaan vriezen dan heb ik nog genoeg peulen achter de hand die nog binnen staan.

Ook de aarbeibakken staan alweer klaar. Onkruid verwijderd en waar nodig nieuwe plantjes, de uitlopers van afgelopen jaar, er bij gezet.
Onder deze Cloche staan de spitskolen lekker warm.
De pepers doen het goed onder de groei-
lamp.
Zondag 23 maart

Gisteren zijn de eerste aardappels (Ratte 44 stuks, Opperdoezer Ronde 9 stuks en Koopmans Blauwe 33 stuks) de grond in gegaan. Tijdens het poten viel me wel op dat de grond nog steeds vrij koud is. Dit jaar ook weer eens wat worteltjes gezaaid. Eens kijken of het deze keer wel lukt.
De tomaten op zolder beginnen nu echte plantjes te worden (foto's volgen). Verder staan er op zolder nog paprika-, peper-, en meloenplantjes. De paprika- en peperplantjes staan onder een groeilamp en doen het daar heel goed.
April 2014
Zondag 6 april

Door het mooie weer van de afgelopen dagen zijn de tuinbonen mooi opgekomen. Vorige week zaterdag zijn de Ratte en de Koopmans Blauwe aardappels de grond in gegaan. En afgelopen zondag zijn de Diamant aardappels gepoot. Het restant, de Gourmandine en de Truffe de Chine heb ik gisteren gepoot.
Nog vier maanden en dan kunnen we weer smullen van nieuwe aardappels.
.
6 april, de aardappels gaan de grond in.
Inmiddels staan de peren- en de pruimenboom al vol in bloei. Ook de aarbeien beginnen voorzichtig met hun eerste bloemetjes
6 april, Aarbeibloesem
6 april, Perenbloesem
6 april, Pruimenbloesem
De Rabarber staat er ook heel goed bij en groeit nu erg snel. Ik schat dat er over een paar weken al wel wat geoogst kan worden.
De uien en sjalotten zijn ook goed opgekomen. Het vliesdoek heb ik inmiddels verwijderd. Er zijn wel veel uien die zichzelf uit de grond geduwd hebben en nu los op de grond liggen. Deze heb ik weer gepoot en van wat extra grond voorzien zodat ze nu stevig in de grond staan.
6 april, De rabarber komt snel op.
6 april, De uien.
De tomaten hebben volop genoten van het mooie weer van de afgelopen tijd en zijn aan een groeispurt begonnen.Omdat het al aardig warm is heb ik een aantal tomaten al naar de kas verplaatst. Mocht het alsnog fout gaan dan heb ik op zolder nog een hele lading planten staan. Dat is dan weer het voordeel van teveel zaaien.
Ook de paprika's en de pepers doen het heel erg goed. Dit zijn ook al aardige planten aan het worden al groeien ze niet zo snel als de tomaten, die er nu echt zin in hebben.
6 april, De eerste tomaten gaan de kas in.
Dit jaar heb ik ook meloenen gezaaid, namelijk de Oranje Ananas, de Watermeloen Sky Glory En de Asian Golden Crispy
Het is de eerste keer dat ik dit ga proberen, ik vraag me af of ze genoeg tijd hebben om te rijpen, we zullen zien. Uiteraard krijgen de meloenen een plekje in de kas.

Na 10 dagen wachten zijn de zaadjes van de knolselderie, Monarch en Prager Reuzen uitgekomen. Het zijn echt hele kleine plantjes van maar een paar millimeter groot. Het ziet er allemaal erg kwetsbaar uit, ben benieuwd of het iets gaat worden.

Ik heb besloten om vanaf dit jaar de tomaten, pepers, paprika's en komkommers niet meer in de volle grond van de kas te planten maar in emmers in de kas te zetten.
Waarom? Omdat ik denk dat ze het dan beter doen en je geen last hebt van uitgeputte grond en ziektes. Jaar na jaar tomaten op dezelfde plek lijkt me niet goed. En nu krijgen ze dan elk jaar een flinke emmer verse potgrond, daar worden ze vast blij van.

Binnenkort ook maar een de prei gaan uitplanten, ze zijn flink gegroeid en staan nu als Sardientjes in een blik tegen elkaar aan.
6 april, Links de Tuinbonen en rechts Spitskooltjes
6 april, Links Aarbeien rechts de Perenboom