Zondag 2 december 2012

Vandaag zijn de eerste preizaadjes in de grond gegaan. Natuurlijk nog niet in de tuin maar in een verwarmde propagator op zolder. Als alles goed gaat heb ik komend jaar hele vroege prei. Afwachten of dit goed gaat want het is natuurlijk nog erg vroeg om te gaan zaaien.
Zaterdag 24 november 2012

Vandaag bij kwekerij de Batterijen in Ochten wat bomen en struiken gekocht. Morgen ga ik ze in de grond zetten.
De volgende bomen heb ik gekocht:  - Pyrus c. 'Gieser Wildeman' - Stoofpeer, halfstam.
                                                              - Pyrus c. 'Avezaath Kapel' - Stoofpeer, halfstam
                                                              - Pyrus c. 'Conference' - Handpeer, struik

Verder heb ik nog wat struiken gekocht: - Ribes u.-c. 'Captivator' - Doornloze rode kruisbes resistent
                                                                     - Rubus idaeus 'Autumn Bliss' - Herfstframboos
                                                                     - Rubus idaeus 'Fallgold' - Gele herfstframboos
                                                                     - Rubus idaeus 'Héritage' - Herstframboos
                                                                     - Rubus idaeus 'Sch?nemann' - Zomer framboos
Zaterdag 6 oktober 2012

Het seizoen 2013 is begonnen. Vandaag zijn de knoflooktenen de grond in gegaan. Afgelopen zomer in België mooie roze Lautrec knoflookbollen gekocht. Hopelijk zijn ze ook bestand tegen de Nederlandse winter. Verder nog wat supermarkt knoflook gepoot.

Dinsdag 27 november 2012

De eerste zaden voor volgend jaar zijn weer besteld en ook al ontvangen.

Bij Diana's mooie moestuin heb ik de volgende zaden besteld:

- Peper True Jamaican Scotch Bonnet
- Peper Pimiento del Piquillo
- Peper Cayenne Ring of Fire
- Peper Fatalii x Habanero White
- Peper Venezuelan Sweet
- Peper Aji Angelo
- Paprika Mix
- Tomaat Dulcia
- Tomaat Minibel
- Tomaat Pineapple Fog
- Tomaat Orange Banana
- Tomaat Sachamaja Sliwa Krasnaja
- Tomaat Ispolin
- Tomaat Pokusa

Allemaal zaden voor in de kas.
Vrijdag 7 december 2012

Sneeuw... Vandaag is de moestuin helemaal wit, een echte sneeuwdag vandaag
Zaterdag 15 december 2012

De sneeuw is inmiddels weer verdwenen. Even wat foto's van de tuin gemaakt. Hier zie je dat ik de tuin eerst heb bedekt met een laag karton en daar bovenop ligt een flinke laag mest. Dit blijft de hele winter zo liggen en in het voorjaar ga ik de boel frezen waarna er hopelijk een mooi stukje grond over blijft.

Hierboven zie je het aspergeveldje. Dit jaar was een slecht aspergejaar.

De preizaadjes zijn inmiddels al uitgekomen en zo langzamerhand vormen er zich kleine prei plantjes. Tot nu toe staan ze nog in een verwarmde bak. Maar zodra alles zaadjes boven zijn gaat de verwarming uit.
November 2012
Oktober 2012
December 2012
Woensdag 12 december 2012

Na de sneeuw staat de knoflook er nog goed bij
Zaterdag 22 december 2012

Regen, regen, regen, het blijft maar doorgaan en alles is door en door nat. Vandaag maar even de mest in de kas ondergespit, daar is het tenminste droog.

Donderdag 27 december 2012

Gisteravond lekkere lychees gegeten. Daar zitten van die hele mooie glanzende pitten in. Natuurlijk kan ik het dan niet laten om er een aantal in een potje te zetten. Ik ga er niet van uit dat ik over een paar jaar lychees kan gaan oogsten, maar een mooi boompje zou toch wel leuk zijn. Oeps... lees net dat de boom tot 30meter hoog kan worden (Wikipedia)

Het schijnt dus wel te kunnen: http://www.tuinonline.be/content/view/775/72/
Januari 2013
Zaterdag 12 januari 2013

Vandaag naar Aalten gereden om te kijken naar een tuinfrees die te koop stond. Het zag er allemaal goed uit dus de koop was snel gesloten.


Deze is het geworden, de Stiga JB-931
Vrijdag 18 januari 2013

Vanmiddag is de tuinfrees afgeleverd. Tegen beter weten in toch even uitgeprobeerd op een stuk bevroren grond. Tot m'n verbazing ging hij er doorheen als een warm mes door een pakje boter :-)

Vanmiddag ook pepers en paprika's gezaaid. De volgende soorten heb ik nu gezaaid:

-1- Peper Venezuelan Sweet
-2- Peper True Jamaican Scotch Bonnet
-3- Peper Cayenne Ring of Fire
-4- Peper Aji Angelo
-5- Peper Fatalii x Habanero White
-6- Paprika Mix
-7- Paprika Dulce Italiano
-8- Paprika Morron de conserva

Vrijdag 21 december 2012

Bij de Action verkopen ze geperste kokospotgrond, 10 liter voor E 0,65. Je gooit het blok in 4 liter water, wacht 10 minuten en je hebt een emmer mooie kokos potgrond. Ziet er goed uit.

Zaterdag 26 januari 2013

Gisteren wat zaad gekocht bij de Boerenbond. Groenlof (geen idee hoe dat smaakt), Romeinse Mini Sla, Peterselie, Artisjok, Witte Spitskool.
Vandaag ga ik ze allemaal (behalve de groenlof) al zaaien in potjes op zolder. Ja ja het voorjaar komt er aan!!

De preiplantjes zien er niet echt goed meer uit. Denk dat ik ze maar opruim en opnieuw begin. Ach het is nog vroeg, tijd zat
Wil je zien wat ik dit jaar allemaal heb gezaaid?? Kijk dan in mijn zaaitabel 2013
Zondag 27 januari 2013

Vanmorgen hebben de zaadjes van de Peper Cayenne Ring of Fire na 9 dagen hun kopje boven de grond gestoken. Dat is volgens mij toch wel erg snel gegaan. Ze staan dan ook in een verwarmde propagator.
Nu de sneuuw aan het verdwijnen is valt pas op hoe geel de knoflook geworden is. Zou de vorst ze fataal zijn geworden of zullen ze zich weer gaan herstellen ??? Afwachten is alles wat je kunt doen, dus dat doen we dan maar.

Peper Cayenne Ring of Fire
Dinsdag 29 januari 2013

Vandaag weer twee Peper Cayenne Ring of Fire zaadjes uitgekomen. De overige pepers en paprika's laten nog op zich wachten. De plantjes die afgelopen zondag zijn uitgekomen hebben nu al hun eerste blaadjes.

Woensdag 30 januari 2013

Vanmorgen waren er weer twee soorten uitgekomen. Deze keer waren het de Peper Aji Angelo en de Paprika Mix. De potjes met uitgekomen zaadjes verplaatst naar een onverwarmde propagator. De vrijgekomen plekjes zijn weer ingenomen met nieuwe potjes. Nog meer Paprika Mix en Paprika Morron de conserva gezaaid.
V.l.n.r.: Paprika Mix en twee maal Cayenne Ring of Fire
Donderdag 31 januari 2013

En het gaat maar door. Vandaag zijn de Romeinse mini sla zaden uitgekomen.
Februari 2013
Vrijdag 1 februari 2013

Vanmorgen heb ik de spitskool, snijbiet en artisjok op een warme mat gezet. Vanmiddag stonden de meeste spitskolen boven de grond, toeval???? Vandaag bij de Boerenbond plantuitjes gekocht. Eén zak gele uien (Stuttgarter riesen), één zak rode uien (geen naam) en één zak sjalotten (Red Sun). Het is nu nog te vroeg om ze te planten, maar in de eerste helft van maart mogen ze de grond in.
Zaterdag 2 februari 2013

Vandaag met de tuinfrees de hele tuin omgespit. Morgen waarschijnlijk spierpijn want een machine van 70kg die aan je armen staat te rukken ga je na een tijdje toch wel voelen. Maar ach, je moet er wat voor over hebben. De tuin ligt er nu weer mooi bij maar klaar is het nog lang niet. Nu nog op de knieën door de tuin heen en de onkruidwortels zo veel mogelijk verwijderen.
En zo staat/ligt de knoflook er nu bij, hopelijk trekt het
weer bij...
Zondag 3 februari 2013

Vandaag aan het knutselen geweest. Zo vroeg in het jaar plantjes kweken is leuk alleen gaat het niet altijd goed. Door het gebrek aan licht gaan de plantjes fileren. Je krijgt dus veels te lange slappe plantjes waar je niets aan hebt. Om dat te voorkomen heb je een groeilamp nodig. Nou, die heb ik dus gemaakt. Bij tips en trucs meer details hierover. Voorlopig laat ik het licht aan van 7 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds. Even kijken hoe dat uitpakt.
Vandaag ook nog twee peper soorten gezaaid, de Fish en de Masquerade. Deze zaden heb ik in 2009 bij Diana gekocht, zouden ze het nog doen???
Vrijdag 8 februari 2013

De peperplantjes doen het heel goed onder de groeilamp. Ben wel bang dat ik snel ruimte te kort kom onder de lamp, vooral als straks de tomaten aan de beurt zijn. Vandaag bij de Albert Heijn aardappels gekocht om te poten. Eén zak Eigenheimers, één zak Cypriotsche aardappels (Diamant) en één zak Cerisa (rode aardappels). Ze verhuizen nu een paar weken naar zolder. Als het weer meezit ga ik ze in de eerste helft van maart poten.
Zaterdag  9 februari 2013

Vandaag sla gezaaid in een tray in de koude kas. Vij verschillende soorten, ben benieuwd of er al iets van uit zal komen.
Australian Yellow, Romeinse Mini Sla, Prado Kropsla, Flame en Dublin IJssla.
De bakjes met sla zaden.
Overzicht van wat er nu in de kas staat.
Maandag 11 februari 2013

Vanmiddag even bij de Lidl langs geweest. Ze hebben deze week zakjes zaad in de aanbieding en 19 cent voor een zakje zaad is zeker niet duur. Ik heb de volgende zaden gekocht: Prei, De Carentan 2; Dille; Peterselie; Sla, Attractie; Sla, IJsberg Great Lakes 659; Sla, IJsberg Dorée de printemps; Broccoli, Premium Crop; Bonen, Neckark?ningin; Courgette, Diamant; Radijs, Ostergruss rosa 2; Rode Biet, Kugel 2 Marjoraan; Meloen, Charentais; Watermeloen, Sugar Baby; Aubergine, Halflange Violette; Wortel, Karnavit
Vrijdag 15 februari 2013

Vandaag begonnen met de bouw van een stelling voor de Bato bakken. Dit zijn speciale bakken gemaakt voor het telen van aardbeien.
Aangezien ik de bakken nog niet in huis heb ben ik uitgegaan van maten die op het Internet te vinden waren. Hopelijk passen ze straks. Zie " tips en trucs" voor meer info.
Woensdag 20 februari 2013

Vandaag weer het nodige gezaaid: Allereerst de tomaten, hier heb ik 14 soorten van gezaaid (waar laat ik het straks allemaal??)

Gogoshari Striped Nadja
Trostomaat
(eigen zaad)
Pokusa
Saint-Pierre Dulcia
Cerise Kerstomaat Pineapple Fog
Roma Orange Banana
Marmande Minibel
Ispolin Sacharnajo Sliwa
Krasnaja
Verder  nog Aubergine Half Lange Violette gezaaid. Verder nog diverse soorten sla zoals: Rigoletto, Dorrée de printemps, Attractive en Great Lakes. Dan nog een paar kruiden: Majoraan en Amsterdamse Snij Peterselie
Zaterdag 23 februari 2013

Vandaag een mix van Potgrond, Cocopeat en Turf gemaakt om de aardbeien in te planten, een kruiwagen vol. Afgelopen donderdag kreeg ik via de post 40 aarbeienplantjes, type Ostara, binnen. Morgen ga ik de Batobakken ophalen in de buurt van Brussel en dan kunnen morgenmiddag de plantjes in de bakken gezet worden. Voorlopig blijven de bakken nog wel in de kas staan omdat het buiten nog wel erg koud is

Zondag 24 februari 2013

Vanmiddag even naar Brussel gereden om de Batobakken te halen. Het was een auto vol, misschien heb ik er nu wel wat te veel, ach doorverkopen kan altijd nog. Meteen de 40 aardbeiplantjes in de potten gezet. Voorlopig blijven ze in de kas staan bedekt met vliesdoek want zelfs in de kas was het vandaag niet warmer dan 2 graden.
Na 4 dagen zijn vannacht de eerste tomaten boven de grond gekomen. Nog 2,5 maand en dan mogen ze naar buiten :-)
Maandag 25 februari 2013

Vannacht zijn er weer een flink aantal tomatenplantjes aan de oppervlakte gekomen. Oh ja, de bakken die ik gisteren gehaald heb passen perfect in het frame dat ik voor ze gemaakt heb. Pffff dat valt dan alweer mee.
Maandag 4 maart 2013

Vandaag de Batobakken gevuld met aardbeiplantjes. Verder Tuinbonen Witkiem gezaaid in de volle grond. En ook nog het aardappelveldje met de vrees bewerkt. Dat ligt er nu mooi bij zodat de aardappels er volgende week in kunnen.
Maart 2013
Zaterdag 9 maart 2013

Ik ben zo tevreden over de groeilamp, dat ik er vandaag nog één gemaakt heb. De peperplantjes die er nu onder staan voelen zich er prima bij. De Artisjokken en een aantal pepers en tomaten verspeend. Ook nog wat nieuwe tomaten gezaaid vandaag, De Gogoshari Striped, de Nadja, de Ispolin, de Saint-Pierre, de Jaune Flammee en de Honing tomaat. Deze laatste heb ik gisteren in de supermarkt gekocht. Hij was zo lekker dat ik de zaadjes er uit heb gehaald en gezaaid. Het is natuurlijk maar de vraag of dat dan ook zulke lekkere tomaten worden.
Zondag 10 maart 2013

De planning was dat ik deze week de aardappels zou poten en de uien en sjalotten zou planten. Maar gezien de weersverwachtingen heb ik dat nog maar een weekje uitgesteld. De Cherie en de Koopmans Blauwe zijn echter wel de grond in gegaan. Deze waren al dusdanig uitgelopen dat het de hoogste tijd was om ze te poten. Voor de zekerheid heb ik ze aardig diep gepoot (10-15cm) en deze keer niet op ruggetjes maar gewoon op een vlak stuk. Ook nog wat knoflook gezet die ik afgelopen week bij de Makro heb gekocht. Hele grote bollen witte en Lautrec knoflook.
Verder nog wat gezaaid, namelijk de Mexican Sour Gherkin, de Tomatillo Vallisto en de Kaapse Kruisbes. Verder ook nog een kleine tray rode kool gezaaid.(Langedijker Vroege)
De Cherie en Koopmans Blauwe liepen al aardig uit
Donderdag 14 maart 2013

Vandaag Capucijners gezaaid in de volle grond. De aardbeien, die nu in de kas staan zien er nog prima uit. In de kas was het vanmorgen al aangenaam warm (14C). Ook de koolplantjes zien er nog prima uit. Het lijkt er op dat ze deze, hopelijk laatste, vorstperiode goed doorstaan.
Vrijdag 15 maart 2013

Vanmiddag weer eens bij de Lidl langs gegaan. Deze week was de potgrond in de aanbieding. Ook heb ik een paar fruitstruiken meegenomen en een zakje plantuitjes (Snowball).
Zaterdag 16 maart 2013

Het was vandaag lekker weer om de aardappels te poten. Nu liggen ze dus allemaal onder de grond te wachten op wat warmer weer.
Zaterdag 16 maart 2013

Vandaag weer aan het verspenen geslagen. Een aantal tomaten was hier aan toe, nu staan ze er allemaal weer mooi bij.
April 2013
Maandag 1 april 2013

Vandaag de uien gepoot. Eerst het stuk grond zoveel mogelijk vrij gemaakt van wortels en andere rotzooi, daarna een paar honderd uien erin gezet. Soorten: Stuttgarter Riesen, Red Baron, Snowball en Red Sun sjalotten.  De grond voelde nog erg koud aan, hopelijk gaat het snel wat opwarmen.

Hier rechts de vorige week verspeende tomatenplantjes. Dit is de helft van wat ik nu heb staan. Veel te veel, dat past niet allemaal in de kas.
Zaterdag 13 april 2013

Eindelijk is er weer wat regen gevallen, daar was de tuin dringend aan toe. Bleef de tuin tot nu toe netjes kaal zonder onkruid, nu begint het onkruid aan een inhaal slag. Overal komt het nu snel omhoog. Tijd om de schoffel er snel door heen te halen. Eens kijken wie de strijd dit jaar gaat winnen.
Vorige week watermeloenen gezaaid, vandaag kwam ik zaadjes van de Charentais tegen, dus die ook gelijk een potje gegeven.
Vandaag ook Courgette en Pompoenen gezaaid, die blijven uiteraard nog een tijdje binnen staan.
De tomaten en pepers beginnen sinds deze week wat meer te groeien, ze hebben al die tijd op wat meer warmte staan wachten. Ik kan ze geen ongelijk geven.
Zondag 21 april 2013

Gisteren en vandaag in tuin aan het werk geweest. Alles begint nu weer te groeien, zo ook het onkruid.
De aardappels, knoflook en uien zijn nu weer onkruid vrij. Ook de kippen hebben een handje meegeholpen.
Zij mochten vrij door de tuin lopen en pikten enthousiast het opkomende onkruid weg. Zij blij, ik blij.
Ook de aspergebedden liggen er nu weer mooi bij, ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren voor er
wat naar boven komt. De Capucijners en tuinbonen beginnen nu uit te lopen. Ook voor de kippen is het
voorjaar nu echt begonnen. De eerste zit alweer op haar nest met acht eieren er onder.
Na 42 dagen kwamen de tuibonen boven de grond.
Benieuwd hoeveel er hiervan uitkomen.
De anti-onkruidbrigade aan de slag.
Voorjaar, de pruimenboom staat in bloei...
Maandag 29 april 2013

Zo aangenaam het weer gisteren was, zo guur was het vandaag. Op een gegeven moment begon het zelfs te regenen. Ben dus niet zo lang in de tuin gebleven.
Wel weer wat zaai werk gedaan. Vandaag heb ik Rode Bieten (Albino Ice, Burpee's Golden en Hula Hoop Misschung), Rode kool (vroege en late), Bloemkool, Broccoli en Aspergebroccoli gezaaid. Daar is het vandaag ook bij gebleven.
Ook nog even naar de Action geweest. Mooie kweekkasjes gekocht voor E 2,99 per stuk. Verder hadden ze ook setjes kruidenzaad. Per setje zit er Salie, Dille, Koriander, Bieslook, Munt en Rozemarijn in. En dat voor slechts E 0,79 per setje.
Ook bij de Boerenbond nog wat zaad gekocht: Venkel, Gele Courgette, Duitae Tijm, Kaneelbasillicum, Basillicum, Wilde Marjolein, Japanse Peterselie, Bieslook en Knolselderie.
Zondag 28 april 2013

Vandaag was het lekker weer. Alles begint nu goed te groeien. De uien en aardappels staan nu ook boven de grond. De aardappels hebben wel last van de nachtvorst gehad afgelopen nacht maar daar komen ze wel weer overheen. Het gedeelte voor de kolen heb ik vandaag van een net voorzien zodat de duiven er nu niet meer bij kunnen. De kolen zelf staan er nog niet, maar dit is alvast gedaan.

Sjalotje
Uien
Tuinboon
Maandag 30 april 2013

En vandaag was het zalig weer. Vandaag op handen en voeten door de tuin gegaan om, met hulp van de kippen,  alles weer onkruidvrij te maken. De aardappels, uien, sjalotten, knoflook, tuinbonen en capucijners zijn nu weer onkruidvrij. Veel capucijners zijn door vogels een kopje kleiner gemaakt, volgende keer er maar weer een paar bij zetten.
Mei 2013
Zondag 12 mei 2013

Vanmorgen na een weekje vakantie even naar de tuin geweest. Dat was even schrikken.. Een week geleden heb ik de tuin redelijk onkruidvrij achtergelaten. Maar nu stond het onkruid kniehoog. Gelukkig zijn ook de groentes flink de hoogte in gegaan. Ik heb vandaag de eerste portie rabarber geoogst en meteen verwerkt. En.... er liepen drie zwarte kuikentjes rond.
De eerste rabarber van 2013
Juni 2013
Zaterdag 1 juni

Aangezien er nu wat warmer weer aan schijnt te komen heb ik de verschillende koolplantjes in de volle grond gezet. (Rode Kool, Spitskool. Bloemkool, Broccoli Asperge) Het deel waar de kolen staan is afgeschermd met een net om hongerige vogels op een afstand te houden. Ook heb ik nu verschillende soorten bonen gezaaid. De prei, die nog in bakken stond, nu een plekje in de volle grond gegeven waar ze mogen blijven staan tot het tijd is om ze op te eten.
Tenslotte heb ik de rode bietjes uit de tray''s in de grond gezet. Ook heb ik er nog een aantal gezaaid. Oh ja, ik had nog een lading zonnebloemen gezaaid, deze zijn nu ook uitgeplant. Afgezien van dat ze er leuk uit zien, zijn de kippen in de winter ook gek op die vette zaden. Vergeet ik nog dat ik de mais ook heb uitgeplant.
De koolplantjes en de bietjes staan klaar om de grond in te gaan. 
Donderdag 6 juni

Tip: Als je een net over je koolplanten spant, zorg er dan voor dat dat net ook echt goed dicht zit. Bij mij zat er een kleine opening in met als resultaat dat de vogels hun weg naar binnen hebben gevonden en zich te goed hebben gedaan aan de jonge planten. Daar is nu vrijwel niets meer van over :-(
Maar ach, het is nog vroeg in het jaar, dus vandaag maar weer nieuwe plantjes gezaaid. De rode bieten, de prei, de mais en de zonnebloemen hebben alles goed doorstaan. Het zonnetje schijnt nu volop, dus alles kan nu goed gaan groeien. Ook de aarbeien hebben dringend zon nodig. De vruchtjes hangen er wel al aan maar zijn nog steeds groen. Van de zon krijgen ze een lekker rood kleurtje.
De Rabarber doet het ook heel goed dit jaar, heb er al verschillende keren van kunnen oogsten zonder dat je ook maar merkt. De volgende dag zijn de lege plekken alweer verdrongen door nieuwe bladeren.
Met de Asperges gaat het niet goed dit jaar, net zoals vorig jaar. Daarom heb ik de frees gepakt en het stuk grond waar de asperges stonden gefreesd. Daar staan nu de boontjes en de prei.
De koolplantjes staan in de grond. 
Zaterdag 8 juni

Schitterend warm weer vandaag. Je ziet de planten bijna omhoog schieten. Vandaag een deel van de prei verpoot. In totaal heb ik nu 150 preitjes staan, meer dan genoeg denk ik zo. De eerste boontjes in de volle grond steken hun kopje nu boven de grond.
Jonge preiplantjes, klaar om de grond in te
gaan.
De tuibonen staan in bloei.
De tomaten in de kas doen het ook goed.
Tomatenplant.
Donderdag 13 juni

De Kapucijners staan in bloei en ook de komkommers, hoe klein de planten ook nog zijn, staan vol met bloemen.
En vandaag de eerste aardbei kunnen plukken, en lekker !!!!
13 juni 2013, Bloeiende Kapucijner
13 juni 2013, De eerste aardbei van 2013
Juli 2013
Zaterdag 13 juli

Oogsttijd. De afgelopen tijd heb ik verschillende dingen kunnen oogsten. De eerste Courgette van dit jaar, de Tuibonen (2,5kg gepelde bonen) en veel aardappels.
13 juli 2013, Het eerste deel van de aardappeloogst, vlnr: Cerise, Eigenheimers en Diamant
13 juli 2013, Deze aardappels, De Gourmandine,  staan nog in bloei, zij mogen dus nog even door-groeien.

De bieten doen het ook goed, zij mogen er over een week of twee wel uit denk ik. Verder doet de mais het erg goed. Hopelijk blijven de muizen er dit jaar uit. Vorig jaar hebben zij bijna de hele oogst opgevreten en kon ik alleen maar aangevreten kolven oogsten. De diverse kolen groeien ook goed al kan ik nog geen koolvorming zien, kwestie van geduldig afwachten.
Dit jaar is het ook een heel goed frambozen jaar. Waar ik vorig jaar bijna niet kon plukken, pluk ik nu bakken vol.
13 juli 2013, Het is een goed Frambozenjaar.
13 juli 2013, De Mais is nu ongeveer 150cm hoog.
Augustus 2013
Zaterdag 10 augustus

Qua opbrengst is het dit jaar een veel beter moestuinjaar dan vorig jaar. Deze week heb ik weer flink kunnen oogsten. Zo'n 15kg courgettes (we blijven soep eten) 2kg bonen, 10kg rode en gele bieten, mooie grote maiskolven, veel komkommers en nog wat aardappels. Wat dit jaar wel tegen valt zijn de uien. Alle soorten zijn erg klein gebleven, of het door het weer komt of dat de bodem niet goed genoeg was... ik weet het niet. Volgend jaar beter.
10 augustus 2013, Verse boontjes en nog meer courgettes.
10 augustus 2013, Ook de bietjes doen het goed dit jaar.
10 augustus 2013, Bijen bevruchten de courgettebloemen.
10 augustus 2013, De Zonnebloemen doen het ook goed. Logisch met al die zon.
10 augustus 2013, Ook de pompoenen komen er aan, elke dag komt er een paar cm bij.
10 augustus 2013, Ook de prei groeit gestaag door.
Tja en wat doe je dan met al die groente. Het is te veel om allemaal meteen op te eten. Een deel kun je goed invriezen (zoals boontjes en rode bieten) maar Courgettes en Komkommers lenen zich daar minder voor.
Dit jaar ben ik begonnen om ze op zoetzuur te zetten. Dat is allemaal vrij eenvoudig om te doen en je kunt het +/- één jaar bewaren. Tot nu toe heb ik Courgettes, Komkommers en Bieten op zoetzuur gezet. De meeste recepten hiervoor heb ik gevonden op Diana's website.
10 augustus 2013, Een deel van de ingemaakte groente.
Donderdag 22 augustus

De oogst van de mooie maiskolven waar ik het vorige keer over had, is een beetje mislukt. Ik heb bezoek gekregen van een rat die een flinke ravage heeft aangericht. De ene dag stond alles er nog prachtig bij en de volgende dag... verwoesting in het maisveld. Van de +/- 25 kolven had hij de helft aangevreten. De rest heb ik maar meteen geoogst zodat er toch nog een aardig oogst was
17 augustus 2013, De mais nog in volle glorie.
18 augustus 2013, De mais na het bezoek van de rat.
22 augustus 2013, De tomaten doen het best goed dit jaar.
Hier zie je de:
- Dulcia
- Minibel
- Sacharnajo Sliwa Krasnaja
November 2013
Vrijdag 1 november

Het seizoen 2013 is zo goed als voorbij. Het was dit jaar een goed moestuin jaar met een goede opbrengst. Ook het onkruid heb ik dit jaar goed onder controle kunne houden.
Op dit moment staan er nog een paar gewassen op het veld, Sla, Rode Bieten, Ramanas, Paksoy, Chinese Kool, Venkel en Diverse Kolen
Het seizoen 2014 is ook al begonnen. 6 oktober jl heb ik knoflook gepoot. Dit jaar heb ik het wat groter aangepakt met 80 stuks Ail  Rose de Tarn - Lautrec, 100 stuks Chinese knoflook en nog 30 stuks scherpe Spaanse knoflook. Met een beetje geluk kan ik volgend jaar dus ruime 200 bolletjes knoflook oogsten.
Afgelopen week was ik in Frankrijk en heb daar "La Ratte du Touquet" aardappels gekocht. Deze smaakten erg goed en ik hield er een paar over. Deze heb ik mee naar huis genomen om te poten. Wachten tot volgend voorjaar ging niet omdat ze al begonnen uit te lopen. Dus heb ik ze nu in november maar gepoot. Hopelijk houden ze zich goed in de koude grond en komen ze volgend voorjaar boven de grond, afwachten maar...
De delen van de moestuin die nu leeg staan heb ik al met de tuinfrees bewerkt, deze liggen er nu schoon bij, te wachten op het volgende voorjaar.